K-vitamin er et vigtigt men overset vitamin, der er nødvendigt for blodets størkningsevne. K -vitamin indgår også i protein- og knogledannelsen. Igennem mange år har erfaringerne vist os, at tilskud af K2 vitamin kan modvirke åreforkalkning og det er nu blevet forskningsmæssigt dokumenteret.
Effekterne af K2-vitamin
Der er ingen tvivl om, at K-vitamin har stor betydning for vores helbred og er en yderst undervurderet substans. Blandt de dokumenterede, gavnlige effekter er:
- Kan holde blodkarrene bløde og fleksible
- Kan normalisere blodtrykket
- Kan flytte kalkaflejringer fra blodårerne til knoglerne
Forklaringen er ren kemi og er teknisk. K2-vitaminet accelerer en karboxylering i karvæggen af proteinet (Matrixgamma-karboxy-glutaminsyrekæde – ucMGP), hvorved der dannes et aktiveret protein (cMGP), som binder calcium i karvæggen. Som følge af denne reaktion vil calcium (Ca++, Kalk) blive transporteret videre til knoglerne, hvor de kan indbygges i skelettet, se nedenstående billede
Som følge af denne begivenhed vil karvæggene mindskes, forkalkningerne og stivheden reduceres. Elasticiteten vil også blive forbedret og blodtrykket vil også over tid blive normaliseret.
Hvad er K-vitamin og hvor finder man det?
K-vitaminet hører ligesom A-, D- og E-vitamin til gruppen af fedtopløselige vitaminer. Stoffet blev opdaget af den danske biokemiker Henrik Dam tilbage i 1935. Vitaminet findes i naturen som K1 og K2-vitamin. De tekniske navne for henholdsvis K1 og K2 er fyllikinon og menakinon (forkortes ofte MK). K1-vitamin er vigtig for koagulationen (størkning) af blodet mens K2 har betydning for vedligeholdelse af sunde knogler og til reducering af åreforkalkning. K1-vitaminet findes i grønne fødevarer, som broccoli, spinat, avocado samt frugt, kornprodukter, mejeriprodukter og animalske produkter. De fleste mennesker får under normale omstændigheder tilstrækkeligt med K1-vitamin igennem maden. K2-vitamin kommer i forskellige former, nemlig som MK-4, MK-7, MK-8 osv. Alle disse former har forskellige egenskaber og vil blive beskrevet længere nede. MK-4 er den form af K2-vitamin man finder mest af i animalske produkter. MK-7, MK-8 og MK-9 finder man mest af i fermenterede produkter, såsom natto. Japanerne er kendt for indtage fødevare med højt indhold af Vitamin K2 (miso og natto) og netop deres indtag af disse, vurderes som årsagen til befolkningens lave forekomst af knogleskørhed og hjertekarsygdomme. Vores tarmbakterier er også i stand til at danne MK-7 ud fra den K1-vitamin, vi får igennem maden men det er tvivlsomt hvor meget disse bakterier egentligt bidrager til den samlede K-vitamin status i kroppen.
Årsager til mangel på K2-vitaminer
Mangel på K2-vitamin kan opstå som følge af sygdomme som: Knogleskørhed (osteoporose), hjertekarsygdomme, Type 2-diabetes, malabsorption / malnutriering (manglende optagelse af føde gennem mave-tarmkanalens slimhinder), kronisk inflammatoriske tarmsygdomme: Crohns sygdom, ulcerøs kolitis, anoreksi, bulimi, cøliaki, usund livsstil, kræftsygdomme, herunder leverkræft.
Hvilken form for K2-vitamin er bedst? MK-4 eller MK-7?
Hvis du beslutter dig for at supplere din kost med K2 vitamin, så kan man vælge mellem MK-4 og MK-7. De andre K2-Vitaminer findes ikke som tilskud. Som tidligere nævnt står MK for menakinon. Tallet referer til antallet af såkaldte isoprenenheder i molekylet. Se billedet
Efter min mening er MK-7 bedre end MK-4 og det er der flere grunde til. Først og fremmest er tilskud med MK-4 syntetiske (kunstige) og ikke identiske med den MK-4 man finder i fødevarer. Derimod er tilskud med MK-7 præcis den samme som den MK-7 man finder i fermenterede fødevarer. En anden stor fordel er at MK-7 bliver i blodet i længere tid end MK-4 pga. stoffet såkaldte halveringstid. Pga. MK-7 lange halveringstid behøver man kun at tage tilskud en gang dagligt.
Et godt tilskud er K-pearls som er MK-7. I netop dette produkt har man valgt at opløse vitaminet i koldpresset olivenolie, som fremmer optagelsen.
.
Vær forsigtig hvis du tager blodfortyndende medicin!
Lægemidler som Marevan bør ikke tages sammen med K-vitamin. Warfarin, det aktive stof i Marevan, sænker blodets evne til at størkning så det forbliver ”tyndt”. Fordi K-vitamin hjælper blodet til at størkne, kan vitaminet nedsætte effekten af Marevan og andre blodfortyndende medikamenter. Nyere blodfortyndende lægemidler kan godt tages sammen med k-vitamin. Det er altid en god idé at tage en snak med egen læge, hvis man ønsker at tilskud af K-vitamin sammen med andre tilskud eller lægemidler.
Referencer
Mekaj YH, Mekaj AY, Duci SB, Miftari EI. New oral anticoagulants: their advantages and disadvantages compared with vitamin K antagonists in the prevention and treatment of patients with thromboembolic events. Therapeutics and Clinical Risk Management. 2015;11:967-977. doi:10.2147/TCRM.S84210.
Hey H & Brasen CL. K2-vitamin har betydning ved en række sygdomme. Ugeskr Læger 2015;177:V12140700
Hey H, Schmedes A, Horn P, Brandslund I. Vitamin D mangel. Ugeskr Læger 2009;171: (26):2179.
Iioka H, et al. A study on the placental transport mechanism of vitamin K2 (MK-4). Asia Oceania J Obstet Gynaecol. 1992;18(1):49-55.
Beulens JWJ, et al. The role of menaquinones (vitamin K2) in human health. Br J Nutr 2013;110:1357-68.
Knapen MH, et al. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial. Thromb Haemost. 2015;113(5):1135-44.
DiNicolantonio JJ, et al. The health benefits of vitamin K. Open Heart 2015;2:doi:10.1136/openhrt-2015-000300
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/which-vitamin-k2-supplement-is-best-mk-4-or-mk-7/
https://chrismasterjohnphd.com/2016/12/09/the-ultimate-vitamin-k2-resource/